keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Ankerias-info




Ankerias (Anguilla anguilla)
Ål (ruotsi)
Eel (englanti)
Aal (saksa)
Anguille (ranska)


Rasvaprosentti 24,5/100g

Yleistä: Ankerias on poikkeava muodoltaan. Se on käärmemäinen ja sen pituus voi olla 60 – 120 cm. Ankerias maamme rasvaisin kala.
Ankeriaan elintavat poikkeavat muiden kalojen elintavoista. Kaikki ankeriaat kutevat Länsi-Atlantilla, Sargassomeressä. Sieltä poikaset vaeltavat kohti Eurooppaa ja osa myös Suomen rannikolle ja sisävesiin. Suomessa ne elävät noin 10 vuotta ennen kutuvaellustaan takaisin Sargassomereen. Nykyaikana meille tuotetaan Hollannista niin sanottuja lasiankeriasistukkaita. Ennen ruoaksi valmistusta ankerias usein nyljetään. Sen liha on maukasta ja arvostettua. Lihan suuren rasvapitoisuuden vuoksi se maistuu parhaiten kylmänä joko savustettuna, hiillostettuna, paistettuna tai keitettynä.

Ankeriaan lopettaminen ja nylkeminen:
Pane käteesi kunnon karkeapintainen kumikäsine. Tainnuta kala. Täytä kalan suu karkealla suolalla. Tämä rauhoittaa kalaa.
Pistä ankerias katkaisemalla verenkiertoelimistö. Ankerias on voimakaslihaksinen eläin, näin ollen sen lihasrefleksit liikuttavat sitä vielä usean tunnin ajan. Leikkaa nahka irti niskan kohdalta. Vedä nahka tuppeen. Avaa kalan ruumiinontelo. Irrota kidukset ja suoli. Poista perkeet.
Jos hiillostat tai savustat ankeriaan, jätä nahka 10 sentin pyrstöosuudelta kiinni. Hankaa suolaa peratun kalan pintaan. Työnnä nahka takaisin suolatun kalan päälle. Näin kala suolaantuu kypsymisen aikana. Samalla liika rasva pääsee valumaan ulos.

Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti