lauantai 29. elokuuta 2009
Herkkuhaukipyörykät
(7-8 annosta)
1. Jauha haukifileet tasaiseksi massaksi lihamyllyssä kahteen kertaan tai monitoimikoneessa. 2. Sekoita kaikki pyöryköiden raaka-aineet tasaiseksi massaksi. Kuumenna kalaliemi lähes kiehuvaksi. 3. Muotoile kalamassasta lusikalla soikeita puikuloita. Nosta ne kuuman liemeen yksitellen ja kypsennä. Ne ovat valmiita, kun ne nousevat pinnalle. Keittoaika on 5 - 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä. 4. Nosta kalapuikulat liemestä, pidä kuumina ja valmista kastike:
1. Sulata voi, lisää vehnäjauhot ja kaada päälle siivilöity kalaliemi. 2. Lisää joukkoon sahrami, sekoita huolella ja keitä kastiketta loivalla lämmöllä noin 20 minuuttia. 3. Nosta haukipyörykät kastikkeeseen, hauduta hetki niin, että pyörykät ehtivät kuumentua. Tarjoa heti. |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Hauki
Ankeriaan savustus (yleistä)
Ankeriaan elintavoista huolimatta monet pitävät sitä suurena herkkuna. Sitä joko vihaa tai rakastaa kuten nahkiaista. Ankeriaan savustukseen liittyy muutamia ”hienouksia”, joita nyt on tarkoitus käsitellä. Savustusuunin lämpötila on nostettava 90- asteiseksi ennen ankeriaan uuniin asettamista. Ennen savustusta on ankerias hyvä kastaa haaleaan veteen. Näin tehden ankeriaan nahka ei kovetu vaan tulee joustavammaksi, se ei halkeile ja kyljet ojentuvat paremmin. Lämpötila pidetään 90- asteessa vähintään puoli tuntia, savupelti auki ja uunin suuluukku kiinni. Lisätään pieneksi pilkottuja leppäklapeja tai puruja vähitellen ja tarkkaillaan ankeriasta, avautuuko sen vatsa ulospäin. Tämä on tärkeää myös oikean värin saamiseksi tuotteeseen. Mikäli lämpöä on liikaa, kyljet aukevat liikaa ulospäin, tai lämpöä liian vähän, kyljet kiertyvät sisäänpäin. Liialla lämmöllä on myös se vaikutus, että nahka halkeilee ja on vaara, että rasva ja neste valuvat kalasta pois. Ankeriaan savustusaika on 1½ - 2 tuntia kalan koosta ja savustuslaitteesta riippuen. Eri kokoiset ankeriaat olisikin syytä savustaa erikseen tasaisen kypsymisen aikaan saamiseksi. Kun kyljet ovat ojentuneet (auenneet), lopetetaan aktiivinen savustus ja annetaan kalojen tekeytyä ja saada vielä savua. Ankeriaan vatsapuoli on tällöin ruskettunut ja savustuslaitteiston lämpötila on laskenut 60-asteeseen. Kypsyyden voi tarkistaa puristamalla sitä sormin selästä. Mikäli liha on kimmoisaa, puristusjälki nopeasti häviää, on ankerias kypsä. Toinen tapa on tehdä selkärangan viereen pieni viilto. Kypsän kalan liha on valkea, ei läpikuultava. Riippusavustuksessa rasva ei saa valua kalan pyrstöön, eikä muodostaa sinne hyytelöpussia. |
Tunnisteet:
Kalan käsittely - savustus
Ankerias valkoviinissä
Nyljetty ankerias leikataan noin 5 cm:n siivuiksi. Voi sulatetaan padassa ja kalasiivut laitetaan pataan. Hienoksi hakattu sipuli ruskistetaan ja ripotellaan siivuille. Samoin ripotellaan suola, valkopippuri ja puristettu valkosipuli. Valkoviiniä kaadetaan kalojen päälle sen verran, että ne peittyvät. Annetaan kiehua hiljaisella lämmöllä tiiviin kannen alla noin 30 minuuttia. Lopuksi liemi suurustetaan kevyesti. |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Ankerias
perjantai 28. elokuuta 2009
Keitetty ankerias sinappikastikkeessa
Sinappikastike:
Valmista margariinista tai voista ja kalaliemestä pohja, jonka suurustat vehnäjauholla, lisää maito sekoittaen ja lopuksi sinappi. © Heikki Karjalainen Liity Kalaruokaverkkoon |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Ankerias
sunnuntai 23. elokuuta 2009
Silakkapihvejä, kantarelliperunaa ja sitruunapunajuurta
- 600-700 g silakkafileitä
- 1-2 hienonnettua sipulia
- 1 rkl hienonnettua tilliä
- ½ tl jauhettua kuminaa
- suolaa ja valkopippuria
- 3 dl ruisjauhoja
- 2-3 tl suolaa
- voita paistamiseen
Silakkapihvit:
1. Kuullota sipuli pienessä määrässä voita ja lisää hienonnettu tilli ja kumina joukkoon. Mausta kevyesti suolalla ja vasta rouhitulla valkopippurilla ja jäähdytä.
2. Laita täytettä silakkafileiden väliin ja jauhota suolalla maustetuissa ruisjauhoissa.
3. Ruskista paistinpannulla ja kypsennä loppuun uunissa.
4. Tarjoa kantarelliperunoiden ja sitruunapunajuurten kanssa.
Kantarelliperunat:
- 400 g jauhoista perunaa
- 100 g tuoreita kantarelleja hienonnettuna
- 1 sipuli hienonnettuna
- 50 g voita
- 1 tl suolaa
- rouhittua valkopippuria
Kuullota kantarelleja ja sipulia voissa. Keitä perunat kypsäksi ja purista siivilän läpi. Lisää sieni-sipuliseos joukkoon ja mausta suolalla ja valkopippurilla.
Sitruunalla maustetut punajuuret:
- 2-3 punajuurta
- vettä
- 1-2 rkl voita
- 1 rkl hunajaa
- ½ sitruunan raastettua kuori ja mehu
- suolaa ja valkopippuria
Kuori punajuuret ja paloittele pieniksi lohkoiksi. Keitä vähässä vedessä kypsäksi, anna lähes kaiken veden haihtua. Lisää voi, hunaja ja sitruunan mehu ja kuori. Mausta suolalla ja vastarouhitulla valkopippurilla.
Tunnisteet:
Kalaruokia-Silakka
Oopperakellarin silakat
Paistamiseen voita Pinnalle: 1 – 1½ dl karkeita ruisjauhoja tai korppujauhoja 2 – 3 tl suolaa 1. Sekoita keltuaiset kerman joukkoon, upota fileet seokseen ja pidä likoamassa 12 – 24 tuntia. Valuta kalat, taita ne kalan muotoon ja kääntele suolalla maustetussa ruis- tai korppujauhoissa. 2. Paista voissa kauniin ruskeiksi ja rapeiksi. VINKKI Makua voi terästää sinappijauheella. Oopperakellarinsilakat on monien mielestä yksi parhaista ellei paras silakan valmistusohje. Oopperakellarin silakoita paistaessa kalan muotoon taitetut silakkafileet helposti aukeavat kuumalla pannulla. Paistoksen voi yrittää peittää kannella tai fileet voi katkaista ja suorittaa paistamisen jokainen puolikas erikseen. Ruoka on ruhtinaallisen hyvää itse valmistetun perunamuhennoksen kera. |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Silakka
Siikaliemi ja kantarellipelmetit
Tunnisteet:
Kalaruokia-Siika
Siikaa suolakuoressa
|
Tunnisteet:
Kalaruokia-Siika
Kirjolohta valkoviinissä
Tunnisteet:
Kalaruokia-Kirjolohi
Savukalapizza
Levitä tomaattisose kaulitun pizzapohjan päälle. Paloittele lohi ja viipaloi tomaatit. Täytä pizza siivutuilla ja haarukalla murskatuilla kalapaloilla ja tomaattiviipaleilla ja mausta tillillä ja sitruunapippurilla. Leikkaa juusto paksuiksi viipaleiksi ja laita pizzan päälle. Ripottele juustoraaste ja paista 225 asteessa noin 10 - 15 minuuttia. |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Kirjolohi
Savukalamunakokkeli
1. Perkaa ja paloittele savukala. Silppua vihersipulit. 2. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon kerma, juustoraaste sekä hiukan suolaa ja pippuria. 3. Sulata voi kattilassa tai pannussa. Kuullota voissa hetki sipulia ja lisää sitten pannuun munakasseos. Kääntele kunnes se on lähes kiinteää. Lisää kalat ja anna kuumentua. Ripottele päälle kaprista ja tilliä. Tarjoa vohvelien, muurinpohjalettujen tai paahdetun ruisleivän päällä. |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Lohi
Kirjolohta sinappikastikkeessa
1. Leikkaa kirjolohifile viipaleiksi ja viipaleet edelleen suikaleiksi. Sekoita etikkaliemen ainekset ja pane kalasuikaleet liemeen muutamaksi tunniksi tai yön yli. 2. Sekoita sinapin joukkoon sokeri, viinietikka, pippuri sekä öljy hyvin vatkaten. Mausta rakuunalla. 3. Valuta kalasuikaleet hyvin ja sekoita joukkoon sinappikastike. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Kirjolohi
lauantai 22. elokuuta 2009
Kuhaa uunipannulla
1. Kaada hieman rypsiöljyä ja tilkka vettä uunipannulle tai suurelle vadille. Tee tomatti- ja sipuliviipaleista ohut peti pannun pohjalle ja mausta. Liruta päälle hieman lisää öljyä ja pane pannu 200- asteiseen uuniin 10 minuutiksi. 2. Suolaa ja pippuroi kala ja aseta tomaatti-sipulipedille. Leikkaa kuorimaton sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja peitä fileet niillä. Sirottele pannulle kourallinen mustia oliiveja ja valuta päälle vähän öljyä. Kypsennä vielä 15-20 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Nosta sitruunaviipaleet pois ja pane tilalle uudet ja tuo kala heti tarjolle. Lisäkkeiksi sopivat keitetyt perunat tai keitetty riisi tai pelkkä leipä ja salaatti. |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Kuha
Paistettua kuhaa Mannerheimin tapaan
Tarjoa herkkusienikastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa. |
Tunnisteet:
Kalaruokia-Kuha
Tattihaukimureke
- 500 g nahatonta haukifilettä jauhettuna
- 200 g tatteja
- 150 g voita
- 3 kananmunaa
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 4 dl maitoa
- 1 rkl suolaa
- 2 tl sokeria
- ½ tl hienonnettua valkopippuria
Vuokaan: - 1 rkl voita
- 2 rkl seulottuja korppujauhoja
Koristeeksi: persiljaa tai salaatinlehtiä
1. Haukifileet jauhetaan joko monitoimikoneessa tai vähintään kaksi kertaa lihamyllyssä tasaiseksi massaksi ( kysy valmiiksi jauhettua haukea
kalakauppiaaltasi).
2. Voi hierotaan vaahdoksi ja sekoitetaan kalamassaan.
3. Munankeltuaiset, jauhot, maito ja mausteet sekoitetaan hyvin. Seos lisätään ruokalusikoittaen voi- ja kalamassaan ja viimeiseksi kaadetaan joukkoon vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset.
4. Liotetut tatit valutetaan ja leikataan kynnen kokoisiksi paloiksi ja
sekoitetaan murekemassaan.
5. Mureketaikina kaadetaan hyvin voideltuun ja korppujauhoilla jauhotettuun 2 litran vesihaudevuokaan. Suljetaan kannella ja mureketta keitetään liedellä vesihauteessa noin 1½ tuntia.
Kastikkeeksi sopii esimerkiksi sitruuna-, rapu tai tomaattikastike.
Tunnisteet:
Kalaruokia-Hauki
Herkkuahven
|
Tunnisteet:
Kalaruokia-Ahven
tiistai 18. elokuuta 2009
Raikas graavisiikacarpacccio
(neljälle)
100 g muikunmätiä
300 g graavisiikaa
Muut valmistusaineet:
1. Valuta mätiä viileässä kaksi tuntia siivilässä, jotta ylimääräinen neste valuu pois ja mätihelmet erottuvat.
2. Kuori kurkku, leikkaa siemenkeskusta tangoiksi ja muu osa sentin kokoisiksi paloiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Kuori greippi terävällä veitsellä kalvottomaksi ja leikkaa lohkoista pelkkä hedelmäliha. Puolita lohkot.
3. Levitä siika tarjoiluvadille carpaccion tapaan, lisää kalan päälle pilkottu kurkku ja greippi. Ripottele päälle hienoksi hakattua rucolaa, mätinokareita ja crème fraîchea.
4. Purista annoksen päälle sitruunamehua, pirskota päälle oliiviöljyä ja viimeistele myllystä jauhetulla pippurilla.
Tunnisteet:
Kalaruokia-Siika
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)